• The Hub, Workington
  • The Hub, Workington
  • The Hub, Workington
  • The Hub, Workington

The Hub, Workington

Cumbria

Competition-winning design for a suspended inflatable canopy and sound/light installation to create a focal space and landmark for the town centre as part of a public realm arts programme.

Glowing translucent inflatable ‘cloud’ canopies are suspended from surrounding buildings to create a sheltered and memorable place at the centre of the new development.

An innovative 3-dimensional immersive sound installation, developed with sound designer/composer Martyn Ware, is concealed within the canopy and seats to create a tranquil ambient soundscape which subtly reinforces the sense of place and connection to the surroundings. The space, with its sound and light system, can also be taken over for community events.

  • Client:
  • Allerdale Borough Council
  • Team:
  • Benedetti Architects
  • McDowell+Benedetti (to July 2016)
  • Michael Hadi Associates
  • Martyn Ware/Illustrious
  • Sutton Vane Associates
  • Budget:
  • £0.25m
  • Status:
  • Detailed design 2006
  • Published:
  • Architects’ Journal
  • Local newspapers and TV
  • “...the most image-able and innovative solution while retaining a relaxed functionality and the robust build-ability required.”
  • Rob Rimmer - Allerdale Borough Council