• Hardwick Park Visitor Centre
  • Hardwick Park Visitor Centre
  • Hardwick Park Visitor Centre
  • Hardwick Park Visitor Centre
  • Hardwick Park Visitor Centre
  • Hardwick Park Visitor Centre
  • Hardwick Park Visitor Centre

Hardwick Park Visitor Centre

County Durham

Four linked pavilions: Entrance, Exhibition, Education, Cafe allow flexible use and establish a close relationship to the densely wooded environment. Carbon neutral innovative structure minimises construction impact for intimate connection to the trees and river.

Increased external envelope of the pavilions is offset by keeping all circulation external, on raised timber platforms sheltered by the overhanging roofs.

Facilities include double-height entrance and shop at edge beside the car park (with staff facilities and ranger’s flat above), multi-media exhibition pavilion, flexible education facilities, and a cafe with waterside terrace beside the Serpentine River.

The highly sustainable building is carbon neutral, including FSC-approved timber construction, green roofs, natural ventilation and daylighting, high performance envelope, biomass boiler using locally sourced woodchip, solar thermal collectors, grey and rain water recycling.

  • Client:
  • Durham County Council
  • Team:
  • Benedetti Architects
  • McDowell+Benedetti (to July 2016)
  • Arup
  • BDSP
  • Jackson Coles
  • Budget:
  • £0.8m
  • Status:
  • Shortlisted competition finalist 2002
  • "...an innovative approach based on real sensitivity to the environmental character and topography of the site.”
  • Competition Judges’ Report