• Brockholes Visitor Centre
  • Brockholes Visitor Centre
  • Brockholes Visitor Centre
  • Brockholes Visitor Centre
  • Brockholes Visitor Centre
  • Brockholes Visitor Centre

Brockholes Visitor Centre

Lancashire

New visitor centre for 106ha wetland reserve between River Ribble and M6 near Preston. Highly sustainable building inserted within embankment of former gravel pit. Includes café/restaurant, shop, gallery, education and conference facilities.

  • Client:
  • Lancashire Wildlife Trust
  • Northwest Regional Development Agency
  • Forestry Commission
  • Tubney Trust
  • Team:
  • Benedetti Architects
  • McDowell+Benedetti (to July 2016)
  • Michael Hadi Associates
  • XCO2
  • Jackson Coles
  • Budget:
  • £4m
  • Status:
  • Runner-up, RIBA invited competition
  • Published:
  • Architects’ Journal
  • “The jury were impressed by the deceptively simple, clear concept of a ‘window’ in the landscape - a sculpted land-form that completes the quarry; with glazed walls in either side of a long mound giving views over the site / river and a grass roof continuing over the building; as well as the holistic overall approach, car free aspects, and striking jewel-like model.”
  • Anne Selby - CEO Lancashire Wildlife Trust